Шефът на разузнаването на САЩ: Войната  в Украйна няма да свърши скоро, Русия напредва на бойното поле

Аврил Хейнс, директор на Националното разузнаване на САЩ

Руските сили „постепенно напредват на бойното поле в регионите Харков и Донецк“ и войната „едва ли скоро ще приключи“.

Това изявление направи директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс по време на изслушване в Конгреса. Тя отбеляза, че доставките от Китай на компоненти и материали с двойна употреба за руската отбранителна индустрия е „един от факторите, които промениха динамиката на бойното поле в Украйна в полза на Кремъл“, съобщава "Гласът на Америка".

Хейнс също отбеляза, че Руската федерация е ускорила възстановяването на военния си капацитет. „Путин от месеци показва готовност да започне преговори с Киев и Вашингтон за бъдещето на Украйна, но няма индикации, че е готов да направи значителни отстъпки“, каза тя. "Напротив, Русия използва все по-агресивни тактики, включително удари по украинската енергийна инфраструктура. Това има за цел да убеди украинците, че продължаването на борбата само ще увеличи щетите за Украйна и няма да предложи никакъв правдоподобен път към победа“.

„Вероятно тези агресивни тактики ще продължат“, смята шефът на американското разузнаване, „и войната едва ли ще приключи в близко бъдеще“.

Освен това тя добави, че Путин е „увеличил разходите за отбрана до почти 7% от БВП, което е почти двойно повече от средното за цялата история на страната“. В момента руският бюджет за отбрана представлява приблизително 25% от всички разходи.

„Това до голяма степен се дължи на факта, че Руската федерация плати огромна цена за войната в Украйна“, отбеляза Хейнс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка